Pėdų higiena ir nagų priežiūra: kaip užkirsti kelią grybelinėms infekcijoms?

Sveikata

Rūpinimasis savo nagais ir pėdomis yra tarsi savęs išraiška. Kiekviena spalva ir dizainas pasakoja mūsų istoriją, o tai skatina mus jaustis unikaliems ir savitiems.

Pėdų higiena ir nagų priežiūra yra labai svarbūs veiksniai, kurie padeda užkirsti kelią grybelinėms infekcijoms. Nagų grybelis arba onichomikozė yra dažna problema, kuri gali sukelti ne tik fizinį diskomfortą, bet ir psichologinį stresą. Nors šis sutrikimas gali būti gydomas – geriausia yra imtis prevencinių priemonių, kad jo išvengtume. 

Ar rūpinatės savimi?

Pirmiausia, svarbu atkreipti dėmesį į kasdienę pėdų higieną. Rekomenduojama kasdien plauti pėdas šiltu vandeniu su muilu, kad pašalintumėte nešvarumus ir prakaitą, kurie gali skatinti grybelio augimą. 

Po plovimo būtina gerai nusausinti pėdas, ypač tarp pirštų, kad nesikauptų drėgmė. Grybeliai, kaip žinoma, mėgsta drėgnas aplinkas, todėl sausos pėdos yra pirmas žingsnis bandant užkirsti kelią infekcijoms. Taip pat, panašiai reaguoti reikia kai aktualus karpų šalinimas

Apie higieną

Antra, nagų priežiūra yra neatsiejama pėdų higienos dalis. Reguliarus nagų kirpimas ir formos koregavimas padeda išvengti įaugusių nagų ir sumažina infekcijų riziką. Nagai turėtų būti kerpami tiesiai, o ne išlinkti, kad būtų išvengta odos traumų, kurios gali tapti grybelio įvairove. Be to, nagų plokšteles rekomenduojama prižiūrėti, naudoti nagų dildę, kad būtų išvengta nelygumų ir skilimų, kurie gali suteikti galimybių grybelinėms infekcijoms.

Ką dėvite?

Trečia, svarbu pasirinkti tinkamus batus ir kojines. Batai pagaminti iš natūralių medžiagų – leidžia pėdoms kvėpuoti ir sumažina drėgmės kaupimąsi. Venkite per daug aptemptų batų, kurie gali sukelti trintį ir odos pažeidimus. Taip pat rekomenduojama rinktis kojines, kurios yra pagamintos iš drėgmę sugeriančių medžiagų, pvz., medvilnės ar merino vilnos, ir keisti jas kasdien. Jei planuojate būti drėgnose ar karštose vietose – pasirinkite specialias sportines kojines, kurios efektyviau reguliuoja drėgmę. Podologas Vilnius pateiks ir daugiau patarimų, kurie gali padėti išvengti tokių problemų.

Viešųjų erdvių grėsmė

Ketvirta, viešose vietose, tokiose kaip baseinai, sporto salės ar saunos – būtina laikytis papildomų atsargumo priemonių. Būtina dėvėti sandalus arba specialius batus, kad apsaugotumėte pėdas nuo galimų grybelinių infekcijų. Stenkitės vengti vaikščiojimo basomis, nes tai gali padidinti riziką užsikrėsti grybeliais.

Galiausiai, svarbu stebėti savo pėdų ir nagų būklę. Jei pastebite bet kokius neįprastus požymius, tokius kaip nagų spalvos pasikeitimas, storėjimas, trapumas ar nemalonus kvapas – nedelsdami kreipkitės į specialistą. Ankstyvas problemos atpažinimas gali padėti išvengti rimtesnių komplikacijų.