Marinuota skumbrė yra itin gardus ir maistingas patiekalas, kurį lengvai galima pasigaminti namuose. Skumbrė pasižymi minkšta tekstūra ir išraiškingu skoniu, todėl puikiai tinka įvairiems marinavimo būdams. Šiame straipsnyje pateiksime kelis populiariausius marinuotos skumbrės receptus, kurie patenkins net išrankiausius gurmanus.
1. Klasikinė marinuota skumbrė
Ingredientai:
2 šviežios skumbrės
1 l vandens
3 šaukštai druskos
2 šaukštai cukraus
3 lauro lapai
1 šaukštelis juodųjų pipirų grūdelių
1 šaukštelis kvapiųjų pipirų grūdelių
Paruošimas:
Išvalykite skumbrę, pašalinkite galvas ir vidurius, tada nuplaukite po tekančiu vandeniu.
Užvirkite vandenį, įdėkite druską, cukrų, lauro lapus, pipirų grūdelius ir maišykite, kol druska ir cukrus ištirps.
Palaukite, kol marinatas atvės, ir užpilkite juo paruoštas skumbres.
Laikykite šaldytuve 24–48 valandas, kad skumbrės sugertų marinatą ir įgautų skonio.
2. Citrinų ir žolelių marinatas
Ingredientai:
2 skumbrės
1 citrina
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
3 skiltelės česnako
Šviežių petražolių
Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Paruošimas:
Išvalytas skumbres supjaustykite gabalėliais.
Citriną supjaustykite griežinėliais, o česnaką susmulkinkite.
Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, česnaką, petražoles, druską ir pipirus.
Užpilkite marinatu skumbres, įdėkite citrinos griežinėlius ir palikite šaldytuve 12 valandų.
3. Marinuota skumbrė su sojų padažu
Ingredientai:
2 skumbrės
100 ml sojų padažo
2 šaukštai sezamų aliejaus
1 šaukštelis medaus
1 šaukštelis imbiero (tarkuoto)
2 skiltelės česnako (smulkinto)
1 šaukštelis čili dribsnių (nebūtina)
Paruošimas:
Skumbres supjaustykite gabalėliais.
Sumaišykite sojų padažą, sezamų aliejų, medų, imbierą, česnaką ir čili dribsnius.
Įdėkite skumbres į indą, užpilkite marinatu ir palikite šaldytuve 6–8 valandas.
4. Skumbrė su garstyčių ir acto marinatu
Ingredientai:
2 skumbrės
200 ml obuolių acto
1 šaukštas garstyčių
1 šaukštelis cukraus
2 lauro lapai
1 šaukštelis juodųjų pipirų grūdelių
1 svogūnas (supjaustytas žiedais)
Paruošimas:
Sumaišykite actą, garstyčias, cukrų, lauro lapus ir pipirus. Užvirkite ir atvėsinkite.
Skumbres sudėkite į indą kartu su svogūno žiedais.
Užpilkite marinatu ir laikykite šaldytuve mažiausiai 24 valandas.
5. Saldžiarūgštis marinatas
Ingredientai:
2 skumbrės
200 ml baltojo vyno acto
3 šaukštai cukraus
1 šaukštelis druskos
1 morka (tarkuota)
1 svogūnas (smulkintas)
1 šaukštelis kvapiųjų pipirų
Paruošimas:
Užvirkite actą su cukrumi, druska, morka, svogūnu ir pipirais.
Palaukite, kol marinatas atvės.
Skumbres supjaustykite ir užpilkite marinatu.
Laikykite šaldytuve 12–24 valandas.
6. Marinuota skumbrė su krapais ir medumi
Ingredientai:
2 skumbrės
2 šaukštai medaus
1 šaukštas garstyčių
1 šaukštas citrinos sulčių
Švieži krapai
Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
Sumaišykite medų, garstyčias, citrinos sultis, druską ir pipirus.
Skumbres užpilkite marinatu ir pabarstykite kapotais krapais.
Laikykite šaldytuve apie 8–10 valandų.
7. Skumbrė su Viduržemio jūros prieskoniais
Ingredientai:
2 skumbrės
100 ml alyvuogių aliejaus
1 šaukštelis Provanso žolelių
1 citrina (sultys ir žievelė)
2 česnako skiltelės
Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, žievelę, česnaką, Provanso žoleles, druską ir pipirus.
Skumbres supjaustykite ir užpilkite marinatu.
Laikykite šaldytuve 6–8 valandas.
Patarimai marinavimui:
Naudokite šviežią skumbrę. Marinavimui geriausia naudoti ką tik pagautą arba aukštos kokybės šaldytą žuvį.
Tinkamai valykite žuvį. Pašalinkite visus vidurius ir kruopščiai nuplaukite skumbres.
Laikykite šaldytuve. Marinavimo procesas vyksta tinkamai, kai žuvis laikoma vėsioje aplinkoje.
Eksperimentuokite. Nepabijokite pridėti mėgstamų prieskonių ar daržovių, kad sukurtumėte unikalų skonį.
Šaltinis: https://zibainis.lt/marinuota-skumbre/