Kuo džiovinti vaisiai naudingi sveikatai?

Kuo džiovinti vaisiai naudingi sveikatai?

Maistas

Džiovinti vaisiai yra puikus užkandis, ypač rudenį ir žiemą, kai nėra tokio didelio šviežių sezoninių vaisių pasirinkimo. Džiovintuose vaisiuose yra daug maistinių skaidulų ir daug vitaminų bei mineralų. Kokiomis sveikatai naudingomis savybėmis pasižymi džiovinti vaisiai?

Džiovinti vaisiai: kokia jų nauda sveikatai?

  • Džiovintos figos – virškinimui reguliuoti

Džiovintos figos reguliuoja virškinimo procesus ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, nes turi daug skaidulų. Šis ingredientas taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Vaisiuose yra nemažai kalio, dėl kurio jie saugo nuo hipertenzijos, taip pat cinko, gerinančio endokrininės sistemos ir skydliaukės veiklą. Kitos sveikatą stiprinančios figų savybės: normalizuoja kraujagyslių veiklą, apsaugo nuo hemorojaus, kovoja su mikrobais ir detoksikuoja.

  • Džiovinti abrikosai – nagų sveikatai gerinti

Abrikosai yra vieni skaniausių ir dažniausiai perkamų džiovintų vaisių. Juose gausu beta karotino, t. y. provitamino A, dėl kurio jie ne tik pasižymi intensyvia spalva, bet ir teigiamu poveikiu odos ir nagų būklei, ypač aknės profilaktikai.

  • Džiovintos datulės – skausmui malšinti

Datulės yra puikus lengvai virškinamų paprastųjų cukrų šaltinis – jos puikiai tinka kaip energingas ir sveikas užkandis treniruočių metu. Džiovintos jos taip pat labai sočios, todėl vos keli vaisiai turėtų numalšinti staigų alkį. Išskirtinė jų savybė – gebėjimas malšinti skausmą, ypač galvos skausmą, nes jose yra daug salicilatų, kurie yra esminė aspirino sudedamoji dalis. Dėl šios priežasties jie taip pat pasižymi antikoaguliacinėmis savybėmis – skystina kraują. Juose gausu kalio ir virškinimą skatinančių skaidulų. Naudojamos kosmetikos tikslais, jos pasižymi stipriomis regeneruojančiomis ir jauninančiomis savybėmis, todėl jų galima rasti kosmetikos priemonėse nuo raukšlių.

  • Džiovintos kriaušės – naudingos nuo infekcijų

Kriaušės dažniausiai valgomos žalios, naudojamos pyraguose arba kaip priedas prie mėsos. Tačiau džiovintos jos yra ne mažiau skanus užkandis, iš kurio galima paruošti ne tik šventinį džiovintą kompotą. Jos yra geras ląstelienos, vitaminų šaltinis: A, C ir B grupės. Jose yra daug kalio, taip pat kalcio, geležies, magnio, natrio, boro ir jodo, kuris palaiko skydliaukės veiklą.

  • Razinos – bendram organizmo balansui palaikyti

Razinų valgymas teigiamai veikia plaučius, skrandį ir žarnyną. Jose esantis fosforas mažina kraujospūdį, jodas gerina skydliaukės veiklą, boras stimuliuoja atmintį ir apsaugo nuo kalcio netekimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *